Η επιλογή του σκελετού και ο τύπος των οφθαλμικών φακών θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αισθητικό και οπτικό αποτέλεσμα για τον πελάτη / ασθενή μας.

Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του κατάλληλου σκελετού είναι η ηλικία του πελάτη.

Οι σκελετοί διακρίνονται σε μεταλλικούς και κοκάλινους.

Οι μεταλλικοι σκελετοί

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μεταλλικών σκελετών είναι ένα κράμα από ατσάλι και τιτάνιο.

Τα πλεονεκτήματα του μεταλλικού σκελετού έχουν να κάνει με τις εξής ιδιότητες του:

  • Διαθέτει επιρρίνια που λόγο τις ικανότητας τους να ρυθμίζονται βοηθούν στην καλύτερη εφαρμογή του σκελετού στις μικρές ηλικίες, στις οποίες το ρινικό οστό δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των επιρρινιών είναι η σιλικόνη. Αυτό δίνει την δυνατότητα στα επιρρίνια να είναι μαλακά και υποαλλεργικά.
  • Μπορούν να τοποθετηθούν ακροβραχιόνια ειδικού τύπου που ονομάζονται ασφαλείας,κατασκευασμένα από το υλικό γόμα που είναι πολύ μαλακό και προσδίδουν μεγαλύτερη σταθερότητα την εφαρμογή.  

Οι κοκκάλινοι σκελετοί

Οι κοκάλινοι σκελετοί αποτελούν συνήθη επιλογή:

  • Τα υλικά των κοκάλινων σκελετών ποικίλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν σε αυτούς, έτσι έχουμε :
  • Πάστα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό και με την προσθήκη μετάλλου εσωτερικά των βραχιόνων καταφέρνουμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και καλύτερη ελαστικότητα κατά την διαδικασία της εφαρμογής.
  • Γόμες ειδικό υλικό από καουτσούκ, πολύ μαλακό και εύκαμπτο με δυνατότητα επαναφοράς που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κατασκευή βρεφικών και παιδικών γυαλιών οράσεως και ηλίου.

Η ανθεκτικότητα όλων των σκελετών έχει ενισχυθεί

Με την τοποθέτηση στους βραχίονες μηχανισμούς επαναφοράς (flex) και αντίστοιχους μηχανισμούς με δυνατότητας επαναφοράς 180 μοιρών.

Όπως εύκολα διαπιστώνουμε από τα παραπάνω για ηλικίες από 1 έως και 5 ετών ο ιδανικότερος τύπος σκελετού είναι το κοκάλινο και το υλικό η “γόμα”.

Στην ηλικιακή κατηγορία των 6 έως 8 ετών μπορούμε πέρα από την “γόμα” να χρησιμοποιήσουμε ως εναλλακτική επιλογή και τους μεταλλικούς σκελετούς λόγω των πλεονεκτημάτων τους έναντι των πάστινων σκελετών.

Από την ηλικία των 9 έως και την ηλικία των 18 ετών πλέον οι επιλογές μας διευρύνονται και μπορούμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε τύπο και υλικό σκελετού.